“Çok depresif görünüyorsun, şu an depresyondayım bu cümlelerin beni depresyona sokuyor bu karamsarlık ne depresyonda gibisin” gibi birçok cümleyi günlük hayatımızda duyabilmekteyiz. Genel olarak anlık olan, karamsar ruh hali ve üzüntü gibi duyguların yaşandığı zamanlarda kurulan bu cümleler toplum arasında depresyon olarak adlandırılabilmektedir. Ancak depresyon anlık duygu değişimlerinden farklı olarak dikkat edilmesi ve önlem alınması gereken ciddi bir ruh sağlığı problemidir.
Bugün yazımızın konusu da tam olarak depresyonun ne olduğu ve bazı belirtileri ile ilgili olacaktır. Depresyonu tanımlayacak olursak, insanların kendilerini mutsuz ve huzursuz hissettikleri, hayatları ile ilgili karamsar düşüncelere kapıldıkları, yaşamlarını normal ve mutlu bir biçimde sürdürmelerine engel bir psikolojik rahatsızlıktır. Depresyonu günlük rutin hayatımızda başımıza gelen anlık olumsuz duygulardan ayıran konu zamana yayılmış bir şekilde kişinin hayatını etkilemesidir.
Depresyonun bazı belirtilerinden bahsedecek olursam, en öne çıkan belirtileri yazımın başında da değindiğim mutsuz ve üzgün olma, karamsar hissetme ve hayata karşı umutsuzluk gibi durumlardır. Depresyondaki bireyler daha önce zevk alarak yaptığı, onu mutlu eden davranışları, işleri ve tutumları aynı zevk ve mutlulukla gerçekleştiremezler. Enerjileri tükenmiş gibi hisseden bu kişiler hayata karşı tutumlarını karamsar bir şekilde oluştururlar. Depresyon ile ilgili bir diğer belirti de uyku konusudur. Depresyon kaynaklı uyku problemleri yaşayan kişilerde az uyuma, uykuya dalamama veya çok uyuma gibi davranışlar görülebilmektedir. Depresyondaki kişiler uyku problemleri gibi yemek yemede de problem yaşayabilirler. Bu da depresyonun bir başka belirtisi olarak karşımıza çıkar. Depresyona giren insanlar mutsuz hissettiklerinde yemek yememe gibi davranışlarda bulunabilirken bunun tam aksi olarak da aşırı yemek yeme gibi davranışta bulunabilirler. Bu belirtilere ek olarak depresyonda olan kişilerin sosyal çevreleriyle de sorun yaşadığı söylenebilir. Mesela depresyondaki insanlar çoğu zaman herhangi biriyle görüşmek, plan yapmak ve konuşmakta zorlanırlar çünkü bunları yapacak enerjileri ve istekleri yoktur. Ayrıca depresyondaki bireylerde insanların kendilerini sevmedikleri ve değer vermedikleri düşüncesi sık sık görülebilmektedir.
Sonuç olarak depresyon için saymış olduğumuz bu belirtilere ekleyebileceğimiz dalgınlık, intihar/ölüm düşünceleri, karar vermede zorluk ve suçluluk hissi gibi de birçok belirti vardır. Duygusal ve fiziksel sorunların yanı sıra bireylerin gündelik yaşamdaki işlevselliğini olumsuz yönde etkileyen bu depresyon halinin tedavi edilmesi son derece önem taşımaktadır.