Makalelerimiz

MAKALELERİMİZ

OVERTHINKING (AŞIRI DÜŞÜNMEK)

Bugün sizlere çoğumuzun gündelik yaşamda hatta gününün çoğunu harcadığı ve bu durumdan muzdarip olduğumuz bir konu olan Overthinking...

DEPRESYON

“Çok depresif görünüyorsun, şu an depresyondayım, bu cümlelerin beni depresyona sokuyor, bu karamsarlık ne depresyonda gibisin” gibi birçok cümleyi günlük hayatımızda duyabilmekteyiz.

PANİK ATAK

Panik atak ani ve düzenli olarak bir panik ya da korku hissinin etkisi altında kalınan bir anksiyete bozukluğudur.

KAYGILI BAĞLANMA

"Kaygıyla bağlanan insanlar bağlantı kurmaya özlem duyarken , bağlanmanın güvenilirliğinden de endişe ederler.” Dr. Sabrina Romanoff.

AŞAĞILIK KOMPLEKSİ

Bugün sizlerle beraber bireylerde cinsiyet bazında erkeklerde de kadınlardaki kadar sık görünen aşağılık kompleksi hakkında biraz düşünelim. Aşağılık kompleksi, kişinin kendini başkalarından daha yetersiz ve değersiz hissetmesi durumudur.

FOBİLER

“Fobi, çok az ya da hiç tehlike arz etmediği halde bir nesneye, kişiye, hayvana, bir olaya veya duruma karşı sürekli, aşırı ve gerçekçi olmayan, nedensiz bir korkudur.”

DUYGUSAL AÇLIK

Duygusal açlık kişinin bazı besinleri o an fizyolojik veya sosyolojik gereksinim duymamasına rağmen yemesine neden olan bir durumu ifade ediyor. O anda acıkılmadığı ya da ihtiyaç olmadığı halde yemek yenmesi durumu, duyguları bastırmak ve yatıştırmak için ortaya çıkabiliyor.

TERK EDİLME KORKUSU

Terk edilme korkusu, insanların sevdikleri kişiler veya yakınları tarafından terk edilme ve yalnız bırakılma düşüncesine karşı geliştirdikleri yoğun korkulardır.

PSİKOLOJİK SAĞLAMLIK

Psikolojik sağlamlık, zor deneyimlerden ve öngörülemez zorlayıcı olaylarla baş edebilme, uyum sağlayabilme, esneklik kullanabilme ve ilerleyebilme, stres faktörü ve olumsuz duygusal tecrübelere karşı kendini toparlayabilme ve iyileştirme gücü şeklinde tanımlayabiliriz.

YAS SÜRECİ

Ayrılık, insanın en çok üzüntü yaşamasına neden olan durumlardan birisidir. Yaşanılan sevdiklerimizin kaybı yahut bir nesne ya da kişiden gerçekleşen ayrılma durumu da yas sürecine dahildir.

TRAVMA SONRASI STRES BOZUKLUĞU

Travma sonrası stres bozukluğu, kişinin aşırı travmatik bir stresörle karşılaşması sonucunda, olayların kişiye sıkıntı verecek şekilde yeniden yaşantılanması, bireyin kaçınma davranışında bulunması, duygulanımda zaman zaman küntlük ile birlikte, otonomik, disforik ve bilişsel bulguların değişik derecelerde baş göstermesi ile ortaya çıkan bir ruhsal bozukluktur.

AEROFOBİ

Fobik bozukluklar başlığı altında görülen aerofobi, halk arasında uçak fobisi olarak bilinmektedir. Aeorofobi kişinin uçakla seyahat etme esnası veya öncesinde ortaya çıkan korku ve endişelerdir.

HİPOKONDRİYAZİS (HASTALIK HASTALIĞI)

Hastalık hastalığı (hipokondriyazis) kişinin gerçek olmamasına rağmen, en ufak bir yeri ağrısa bile bu durumu ciddi bir sağlık problemine bağladığı ve hasta olduğunu düşündüğü korku ve endişe içeren bir tür anksiyete bozukluğudur.

KUMAR BAĞIMLILIĞI

Kumar bağımlılığı, kişinin hayatını olumsuz etkilemesine rağmen kumar oynamaya devam etmesi sonucunda kontrol edilemez bir dürtü haline gelmesidir.

YEME BOZUKLUKLARI

Yeme Bozuklukları anoreksiya nervoza , bulimiya nervoza ve son yıllarda tanımlanan tıkınırcasına yeme bozukluğu gibi psikiyatrik hastalıkların içinde yer aldığı bir tanı grubudur.

ZOOFOBİ

Zoofobi, insanlar arasında en sık bildirilen fobilerdendir. Sıkılıkla yılan, örümcek ve böcek gibi canlılardan korkulduğu gözlemlenmiştir.

TOKSİK İLİŞKİ

Toksik ilişki, partnerlerden iki kişiden birinin diğerine zarar verecek düzeyde var olan ilişkinin yürütülemediği durumda ortaya çıkan ilişki türüdür.

İLİŞKİLERDE KAYGILI BAĞLANMA

İlişkilerdeki bağlanma türleri, kişinin başkalarıyla kurduğu iletişimi şekillendiren önemli faktörlerdir.

ÖĞRENİLMİŞ ÇARESİZLİK

Öğrenilmiş çaresizlik dediğimiz zaman ilk aklımıza fil metaforu gelir. Peki nedir bu fil metaforu?

OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK

Obsesif kompulsif bozukluk (OKB), insanların obsesyon adı verilen sürekli tekrar eden düşüncelere sahip olması ve bu düşüncenin kendisini rahatsız etmesinden ötürü, genellikle rahatlamak amacıyla kompulsiyon adı verilen sürekli tekrar eden davranışlarda bulunmasıyla ortaya çıkan psikolojik bir rahatsızlıktır.

BEKLENTİ ANKSİYETESİ

Tek başına bir teşhis olmamakla birlikte yaygın anksiyete bozukluğu şemsiyesi altındadır beklenti anksiyetesi. Beklenti anksiyetesi, gelecek ile ilgili endişe, kötü şeylerin gerçekleşme ihtimali veya başarısız olma korkusu ile ilişkilidir.

NEDİR BU HAYATIMIZIN BİR BÖLÜMÜNE AİT OLAN ŞEMALAR?

Şema kavramını daha önce duymuş olabilirsiniz. Peki nedir bu şema olarak adlandırdığımız şey? Gelin şemalardan önce serüvenimiz nerede başlıyor ona bir bakalım.

KONTROL BAĞIMLILIĞI

Daha önce kendinizi sürekli olarak kontrol altında tutma ihtiyacınız oldu mu? Kişinin kendisini sürekli olarak kontrol altında tutma ihtiyacının “kontrol bağımlılığı” olarak adlandırıldığını biliyor muydunuz?

DEPRESYON NEDİR ?

Depresyon; kişilerde haftalarca ya da aylarca devam eden bir isteksizlik hali, hayattan zevk alamama kendine güvenin gitgide azalması ve yoğun umutsuzluk gibi negatif hisleri kapsayan bir duygudurum bozukluğudur.

BASTIRILMIŞ DUYGULAR

Hayatımızı duygu, düşünce ve davranışlar ile yönetiriz. Düşüncelerimiz, eyleme geçme aşamasında bizleri sorgulamaya iter.

SINAV KAYGISI

Sınav kaygısı dediğimiz durum kişinin sınav sonucuna yönelik yaşadığı ve sınav performansının düşmesine sebep olan endişe ve stres halidir.

SOSYAL FOBİ

Sosyal fobi bireylerin iş hayatlarında, eğlence ortamlarında, ailesi, çevresi ve sosyal ilişkilerinde yeri geldiğinde günlük hayat koşuşturmasında trafikte.. kendilerini yetersiz, tedirgin , mutsuz , sıkıntılı , kontrolü kaybetmiş, karşısındakileri ise eleştirel ,acımasız, kendisinden çok daha kontrollü ,bilgili ve güçlü görme eğiliminde olan insanlardır.

İNSAN DEĞİŞİR Mİ?

Öğrenme üzerine saygın teorisyenler tarafından geliştirilmiş çok sayıda kuram vardır. Bunlara herkesin Pavlov'un köpeği deneyiyle tanıdığı davranışçılar veya davranışçılar ile bilişsel davranışçı terapi ile anılan bilişselciler örnek verilebilir.

SINIR KOYMAK YA DA KOYAMAMAK

Bugün hep beraber sınır koymak konusuna biraz bakalım istiyorum sizlerle. Sınır koymak nedir? Ne işe yarar ve hayatımızın hangi noktalarında sınır koymak bize yardımcı olabilir? Gelin bunlara bir bakalım.

İÇİMİZE ATTIĞIMIZ DUYGULAR

Duygular… Hepimiz ihtiyaçlarımızı, hedeflerimizi, isteklerimizi ve çevremizle olan ilişkilerimizi duygularımız çerçevesinde ifade ederiz. Hayatımızın her anında minik bir parça bile olsa duygularımız bir şekilde kendine yer bulmaktadır.

DEPRESYONDA HAREKETE GEÇME

İnsanoğlu olarak bir şeylerden etkilenme olasılığımız ve yollarımız çok fazla ve bu durum, ruh sağlığı rahatsızlıklarında da görülüyor. Çökkün duygudurum, yani üzüntü ve mutsuzlukla kendini gösteren ve kişinin normalde yapmaktan zevk aldığı, bilinçli ve istekli bir şekilde tercih ettikleri şeyleri yapamamasına yol açan depresyon, günümüzde çokça karşılaşılan ve bir ya da birçok faktörden kaynaklanabilen ruh sağlığı rahatsızlıklarından birisidir.

TERAPİYE BAŞLAMAYA NASIL KARAR VERİRİM

Terapiye Başlamaya Karar Vermek: Nasıl Anlarım ve Hangi Adımları Atmalıyım? Terapiye başlamaya karar vermek, uzun bir yolculuğun ilk adımıdır. Bu karar sürecinde bireyin kendisini çıkmazda bulması gayet olağandır. Bu soruların cevabını bulmamızı kolaylaştıracak sorular ise şunlardır.

HANGİ TERAPİ?

Bugün bloğumda değinmek istediğim konu aslında biraz daha hepimizin zihninde soru işaretlerine yol açan psikoterapi ve ekol konusu. Bir önceki yazımızda hocalarımızdan bir tanesi aslında niçin terapi almalıyız isimli bir yazı yazmıştı ben de bu yazımda ekoller ve ekollerin genel kapsamlarından biraz bahsetmek istiyorum. İlk olarak bahsetmek istediğim ekol;