Makalelerimiz

FOBİLER

Daha önce belirli bir nesne, canlı, durum veya bazı aktiviteler karşısında aşırı bir korku hissi yaşadınız mı?

Evet, bildiğiniz üzere korku her bireyin hayatında olan bir histir. Fakat bundan farklı olarak bazı kişiler bu korku hissini günlük yaşamlarını ve sosyal hayatlarını olumsuz etkileyecek kadar aşırı yaşayabilmektedirler. İşte bu aşırı korku hissinin asıl adı fobidir. Korku ve fobinin arasındaki bu farkı bu şekilde ayırt edebilmekteyiz. Tüm bunlardan yola çıkarak bir fobi tanımı yapacak olursak, şu şekilde yapabiliriz:

“Fobi, çok az ya da hiç tehlike arz etmediği halde bir nesneye, kişiye, hayvana, bir olaya veya duruma karşı sürekli, aşırı ve gerçekçi olmayan, nedensiz bir korkudur.”

Fobinin çeşitli türleri ve bu türlerin de çeşitli belirtileri vardır. Fobilerin türlerinden bahsedecek olursam, fobiler genel olarak özgül fobi, sosyal fobi ve agorafobi olarak 3 çeşitte sınıflandırılmaktadır. Fobinin tanımına ve çeşitlerine ek olarak belirtilerinden bahsedecek olursam, fobi yaşayan bir kişide en sık görülen belirti panik ataktır. Panik atak dışında fobinin bireye yaşattığı diğer belirtileri şu şekilde sıralayabilirim:

- Kalp çarpıntısı

- Nefes darlığı

- Konuşma bozukluğu

- Kaygılı bir ruh hali

- Ağız kuruluğu

- Mide bulantısı

- Titreme

- Göğüs ağrısı

- Boğulma hissi

- Baş dönmesi

- Baş ağrısı

- Duyguları kontrol edememe

 

Fobiler nasıl tedavi edilebilir?

Fobilerin tedavisinde genel olarak ilaç ve psikoterapi yöntemlerine başvurulmaktadır. Fobi tedavisinde özellikle başvurulan yöntemlerden biri Bilişsel Davranşçı Terapi’dir. Kişinin korkusuyla yüzleşmesini sağlamak terapi sürecinde etkili olmaktadır. Bu tedavi yönteminde bireyden onda korku yaratıp fobi haline gelmiş durumların üstüne giderek bu korku ile nasıl başa çıkabileceğini görmesi beklenmektedir.