Makalelerimiz

KAYGILI BAĞLANMA

Kaygılı bağlanan kişiler çocuğun ihtiyaçlarına uyum sağlamayan, yeterli ilgi ve sefkati göstermeyen veya bazen yeterli ilgiyi gösterip bazen göstermeyen tutarsız bir ebeveynle büyümüslerdir. Bu kisiler ebeveynleri yanında olmadığında kendilerini huzursuz hissederler. Bakımverenin davranısları tutarsız olduğu için belirsiz bir ortam oluşmuştur. Bu belirsizlik kisilerin romantik ilişkilerine, sosyal ilişkilerine ve iş hayatlarında da kendini aktif olarak gösterir. Genellikle diğer insanların duyguylarıyla ilgilenmeleri gerektiğini düşünerek büyürler ve sıklıkla birilerine bağımlı hale gelirler. Onaylanmama ve reddedilmeye karşı önemli ölçüde duygusallık, endişe ve dürtüsellik sergileyebilirler.


Bağlanma Neden Önemlidir?


Bağlanma anne karnında olduğumuz dönemde gelişmeye başlar. Annenin hamilelikteki ruh hali, doğum anı ve doğum sonrası bağlanmayı etkileyen temel faktörlerdir. Anneyle bebek arasındaki yakın ve sıcak ilişki bebeğin kendisine, başkalarına ve dünyaya karşı olan güven oluşumunu etkiler. Bebekle olan göz teması, bebeğe dokunma ve gülümseme bebek üzerinde bakım verene karşı güvenli bir liman olma hissiyatı oluşturur ve güvenli bir bağlanma ile bebeğin duygusal ve bilişsel gelişimi desteklenmiş olur. Güvenli bağlanmanın gerçekleşebilmesi için bebeğin ihtiyaçlarının görülmesi ve özverili bir şekilde yerine getirilmesi gerekir. Tutarlı, bebeğin gereksinimlerine karşı sorumlu ve devamlılık içeren davranışlar bebek üzerinde güvenli bağlanmanın oluşmasına yardımcı olacak şeyler iken çocuğun aşırı ağlamasına karşın önemsenmemesi, ihtiyaçlarının yerine getirilmesindeki tutarsızlıklar ve düzensizlikler bağlanmayı olumsuz etkileyebilecek faktörler olabilir.


Kaygılı Bağlanma Stiline Sahip Olduğumu Nasıl Anlarım?


- Romantik ilişki içinde olmak ve partnerinizle yakın olmak istiyorsanız fakat güvenmekte güçlük çekiyorsanız;

- İlişkiniz ve partnerinizle sürekli endişe verici düşüncelerle meşgulseniz, yaptığı bir davranışı veya söylediği bir sözü gereğinden fazla düsünüp yorumluyorsanız;

- Aranızdaki mesafeyi bir tehdit olarak algılayıp paniğe kapılıyor ya da öfkeleniyorsanız;

- Özdeğeriniz partnerinizin size olan davranıslarıyla artıp azalıyorsa;

- Gün içindeki duygulanımınızı partnerinizin duygulanımı ile belirleniyorsa;

- Kendinizi iyi hissedebilmek için partnerinizden gelecek sürekli güvence ve ilgiye ihtiyacınız oluyorsa kaygılı bağlanma stiline sahip olabilirsiniz.