Zoofobi, insanlar arasında en sık bildirilen fobilerdendir. Sıkılıkla yılan, örümcek ve böcek gibi canlılardan korkulduğu gözlemlenmiştir. Bilidirlen olgularda fobi gelişen hayvanlar ile karşılaşılan durumlarda fobiye sahip insanların, insanın en temel tepkisi olan "savaş ya da kaç" tepkisini gösterdiği bilinmektedir. Böyle bir durumda kan akışının "savaş ya da kaç" tepkisi için gerekli olan alanlara çekildiği gözlenmekle kişinin kaçarak uzaklaşmak ile böcek vb hayvanlar üzerinde "ezmek" gibi agresyon içeren davranışlar sergilediği bilinmektedir.
Bilinen çoğu olguda hayvan ile karşılaşıldığında oanik atak belirtileri sergilendiği ve bu sebeple kaçınma ile güvenlik sağlayıcı davranışlara yol açtığı bunun da önemli bir koşullanmata neden olduğu anlaşılmaktadır. Örnek vermek gerekirse araç kullanırken arabada böcek görülmesi üzerine araç hareketine devam ederken araçtan uzaklaşmaya ya da bir hayvandan uzaklaşmak için çevreye dikkat etmeden karşıdan karşıya geçme gibi davranışlar sergilenebilir.
Tedavi kısmında ise bilişsel davranışçı terapinin etkinliği bilinmektedir. Özellikle, exposure dediğimiz maruz bırakma ve benzer yöntemler ile davranışçı yaklaşımların üzerine fobinin bilişsel altyapısının çıkarılması ve nedenlerinin araştırılarak çözülmesi fobi karşısında sönme davranışının gerçekleşmesini daha belirgin şekilde sağlamaktadır.