Makalelerimiz

DUYGUSAL AÇLIK

Duygusal açlık kişinin bazı besinleri o an fizyolojik veya sosyolojik gereksinim duymamasına rağmen yemesine neden olan bir durumu ifade ediyor. O anda acıkılmadığı ya da ihtiyaç olmadığı halde yemek yenmesi durumu, duyguları bastırmak ve yatıştırmak için ortaya çıkabiliyor. Bu duygulara engel olamayarak yemek yedikten sonra suçluluk da hisseden kişilerde aşırı yeme döngüsü ve kilo alımı gibi olumsuz sorunlar oluşabiliyor.

 

Duygusal açlık belirtileri ağzımızdan çıkan bazı cümleler ile kendini gösterebilir. Örnek cümleler aşağıdaki gibidir;

- Çevremdekiler yemek yerken aç olmasam da yemek yerim.

- En sevdiğim yemeği yiyemediğimde çok üzülürüm.

- Sık sık televizyon karşısında yemek yerim.

- Kendimi avutmak için yemek yerim.

- Gece kalkıp abur cubur yemek isterim.

 

Açlığın Duygusal Halini açıklamamız gerekirse;

Psikolojik süreçlerde etkili olan seratonin ve dopamin adlı kimyasallar, kişinin gün içerisinde daha mutlu ya da daha mutsuz; daha kaygılı ya da daha rahat; daha huzurlu ya da daha tedirgin olması gibi duyguları yönetir.

Açlığın Fiziksel Halini açıklamamız gerekirse;

Günlük enerjinin çoğu, bazal metabolizma denilen, organların aktivitesini sürdürebilmesi için gerekli enerjiye harcanır ve bu ihtiyaç günlük olarak alınan gıdaların sindirimiyle birlikte ortaya çıkan enerjiyle sağlanır. Eğer bu ihtiyaç giderilemez ise mide guruldamaları ve kasılmaları da açlığın en belirgin fiziksel belirtilerini oluşturur.

Duygusal Yeme Bozukluğu Yaşıyorsak Neler Yapabiliriz?

Duygusal yeme ataklarınızı tetikleyen duygularımızı keşfetmeli ve olumsuz duygular yaşadığınızda bir atıştırmalık hazırlamak yerine bu davranışı spor yapmaya ya da güneşli bir havada yürüyüşe ya da ilgi alanınız olan bir konuyu eyleme çevirebilirsiniz. Kendinize bir günlk tutun. Hangi duygular yaşadığınız hangi besinlerden yediniz, ya da ne kadar miktarda yediniz bunları kaydedebilirsiniz. Duygularınızı bastırmayın ve bunları yüzeye çıkararak başetme müdahalelerini araştırın.