Panik atak ani ve düzenli olarak bir panik ya da korku hissinin etkisi altında kalınan bir anksiyete bozukluğudur.
Dışarı çıkmamalıyım ya atak yolda başlarsa kalbim hızlanacak midem bulanacak yanıma poşet alsam bayadır da çıkmadım korkuyorum.
Bu ve benzeri cümleleri hayatının pek çok anına taşırlar saatlerini , günlerini belki haftalarını bu düşüncelerle meşgul edebilirler. Peki dışarı çıkıp çıkmamaya karar vermek yanımıza poşet almayı düşünmek tüm bunları neden yapıyoruz.Çünkü bunlar tehlikeli gördüğümüz durumlarda ve ortamlarda önlem almak amacıyla yaptığımız güvenlik sağlayıcı düşünce ve davranışlardır bunları sürdürmektense paniği anlamamız lazım bunun içinde önce korkuyu anlamalıyız. Korkuyu bir tehlike olduğunda ortaya çıkan otomatik bir alarm sistemi olarak düşünebiliriz.
PANİK ATAK NEDENLERİ NELER OLABİLİR?
Panik atak diğer birçok ruhsal rahatsızlık durumunda olduğu gibi medeni kesin olarak anlaşılmamıştır. Ancak durumun muhtemelen yaşamda yas gibi travmatik veya çok stresli bir dönem ya da beyindeki nörotransmitter dengesizliği veya benzeri faktörlerle bağlantılı olduğu düşünülmektedir.
Şimdi freni patlamış bir aracın ya da yırtıcı bir hayvanın size doğru yaklaştığını düşünün ne olurdu? Bir çok kişi için bu panik yaratacak bir durumdur böyle bir durumda hemen herkes vücudunda değişiklik hissetmeye başlayacaktır. Bu belirtilerse panik ataktaki belirti ve semptomlarla benzerdir.
Semptomları incelediğimizde şunlardır;
- Ateş basması
- Hızlı kalp atışı
- Terleme
- Titreme
- Nefes darlığı
- Vücuttan kopuk hissetmek
- Mide bulantısı
- Göğüs ağrısı
- Dehşet hissi
- Ağızda kuruluk
- Boğulma hissi
- Ölme korkusu