Hayatımızı duygu, düşünce ve davranışlar ile yönetiriz. Düşüncelerimiz, eyleme geçme aşamasında bizleri sorgulamaya iter. Duygularımız, bizleri fizyolojik olarak gerekli motivasyon vb kararların verilmesini sağlar. Davranışlarımız ise psikofizyolojik sonuçlardan birisidir. Bu hisler dış yaşamın tehlikelerinden bizi korurken, sosyal ilişkilerimizdeki tutumlarımıza ve hayatımıza bazen olumlu bazen de olumsuz yön verir. Tecrübe ve deneyimlerin de katkılarıyla benzer durumlara karşı bize yaşanmış olan duyguları hatırlatarak olumlu ve olumsuz referans sağlar. Tüm bu his özgeçmişimiz düşünce ve davranışlarımıza işlenir. Öfkesinden nefretine, mutluluktan üzüntüsüne kadar yaşıyor olduğumuz tüm duygularımız oldukça sağlıklıdır ancak bu noktada hayati işlevselliliğimizi nasıl etkilediği önemli bir noktadır.
İnsanların duygularını en yoğun olarak bastırdıkları ve bu duygular ile sonraki hayatlarına en çok şekil verdikleri dönem, çocukluk dönemidir. Toplumsal normlar etrafında çevrelenen durumlar, birey henüz çocukken en başta ebeveynler daha sonra da yakın çevre tarafından aşılanan düşünceler ile o an yaşanan duygunun aslında yaşanmaması gerektiğini kişiye öğretir. Burada bastırılan duygular belirli bir süre sonra bizlere psikolojik ve biyolojik şekilde geri dönütler verebilir.
Bastırılmış duygular bilinçsiz olanlardır. Onlarla nasıl başa çıkacağınızdan emin olamadığınız için kasten kaçındığınız duygular, bastırılmış duygulardan farklıdırlar. Bir şeyleri bastırdığınızda, onları bastırdığınızı bilirsiniz.Duygusal bastırma, kısa vadeli bir çözüm olarak faydalı olabilir, mümkün olan en kısa sürede geri dönmenin ve kaçındığınız şeyi ele almanın önemli olduğunu bildiğiniz sürece.
Bastırılmış Duygularınız Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız?
Duyguların bastırılmasının birçok farklı sonucu bulunur aşağıda birkaçına değinelim.
- Stres ve kaygı ile beraber duygusal belirtiler,
- Mide bulantısı ve sindirim sorunları gibi fizyolojik belirtiler,
- Yorgunluk ve uyku sorunları,
- Kas gerginliği ve ağrı,
- İştah değişiklikleri.
Çözülmemiş ve bastırılmış öfke veya diğer bastırılmış duygular da hipertansiyon (yüksek tansiyon), kardiyovasküler hastalık ve gastrointestinal problemlerin gelişimine neden olabilir.
Bu nokta da bastırılmış duygularımızı daha iyi tanımak ve yüzleşmek için bir profesyonel destek iyi olabilir. Destek için randevu alabilirsiniz.