Makalelerimiz

SINIR KOYMAK YA DA KOYAMAMAK

Bugün hep beraber sınır koymak konusuna biraz bakalım istiyorum sizlerle. Sınır koymak nedir? Ne işe yarar ve hayatımızın hangi noktalarında sınır koymak bize yardımcı olabilir? Gelin bunlara bir bakalım. 

İlk olarak sınır koymak terimine bir bakmamız gerekir. İlişkide Sınır koymak, belirli bir alan, davranış veya ilişki için bir çerçeve veya sınırlar belirlemek anlamına gelir. Sınırlar, kişilerin kendi alanlarını koruyabilmeleri, gereksinimlerini ifade edebilmeleri ve başkalarının haklarını veya sınırlarını ihlal etmeden ilişkilerini yönetebilmeleri için önemlidir. Sınırlar, kişinin özel alanına saygı gösterilmesini sağlar ve kişinin kendi değerlerine, ihtiyaçlarına ve sınırlarına uygun şekilde hareket etmesini kolaylaştırır. 

Sınır koymak toksik olan iletişim dilimizin şağlıklı bir dile yansımasını sağlar. Sınırlar, sağlıklı ve dengeli ilişkilerin sürdürülmesi için önemlidir. Sınırların belirlenmesi, kişilerin kendilerini ifade etmelerini, önceliklerini ve ihtiyaçlarını belirlemelerini ve kişisel sınırlarını korumalarını sağlar. Aynı zamanda insanlar arasında açık iletişimi teşvik eder ve herkesin haklarının ve sınırlarının korunmasını sağlar.

Sağlıklı sınırları oluşturmak hem kişilerarası ilişkiler hem de kendimizle olan ilişkimiz açısından önemlidir.


İlk olarak Sert Sınırları Olan Kişiler ile ilgili konuşalım. Bu kişilerin sağlıklı ilişki kurmaları oldukça zorlayıcı olur. Yakın ilişkilerde reddedilmemek için daima kaçınma davranışı gösterebilirler. Düşünce ve duygularını ihtiyaç duydukları zamanlarda bile ifade etmezler ya da etmekte zorlanan kişilerdir.

İkinci olarak Geçirgen Sınırları Olan Kişiler bu kişiler, duygu ve düşüncelerini olması gerekenden fazla paylaşırlar. Çevrelerindeki kişilerin yaşamlarına müdahale etmelerine izin verirler. Bu da belirli bir noktada manipülasyona maruz kalmamız ve olumsuz etkileneceğimiz bir ilişki içerisinde olmamıza neden olabilmektedir. 


Üçüncü ve son bakacağımız sınır tipi ise Sağlıklı Sınırları Olan Kişiler kendi değerlerini koruyarak, istemedikleri bir durumda hayır demekte zorluk yaşamazlar. İhtiyaçlarını, duygu ve düşüncelerini esnek bir şekilde ifade edebilirler.

Peki sağlıklı sınırlarımızı koymaya nereden başlayabilriz?

- Kendi ihtiyaçlarımız, sorunlarımız, sorumluluklarımız ve zamanımızı önceliklendirmek ilk yapacağımız şeylerden birisi olmalı. Bununla beraber niyetimizi ve sınırlarımızı üslup içerisinde açık ve net karşı iletişim kurduğumuz kişiye yansıtmak doğru olacaktır.


- Yapabileceğimizden fazlasını üstlenmemek.
- İhtiyaç ve taleplerimizi karşımızdaki kişiye iletiyor olmak.


- Kişisel sınırları ortaya koyarken suçlu hissetmemek. İlişkiler içerisinde farklı türlerde sınırlar koyuyor olmanın gerekliliğini farkında olmak. Bazı durumlarda her ne kadar vicdani öğeleri ön planda tutsak bile bu yapacağımız davranışı sınır koyma, sizin hayatınıza faydaları ve karşınızda iletişime geçtiğiniz kişinin hayatına faydaları açısından değerlendirmek doğru olacaktır. Bununla beraber istemediğimiz şeyler söz konusu olduğunda “Hayır”cevabını vermek gerekir.