Makalelerimiz

HİPOKONDRİYAZİS (HASTALIK HASTALIĞI)

Hastalık hastalığı (hipokondriyazis) kişinin gerçek olmamasına rağmen, en ufak bir yeri ağrısa bile bu durumu ciddi bir sağlık problemine bağladığı ve hasta olduğunu düşündüğü korku ve endişe içeren bir tür anksiyete bozukluğudur. Bu durum, genellikle hafif veya normal vücut işlevlerini ciddi hastalıkların belirtisi olarak yorumlama düşünceleri ile beraber görülür. Hastalık hastası olan kişiler, genellikle ufak sağlık sorunlarını büyütür, kendisini hasta olarak tanımlar ve sürekli tıbbi yardım arayışı içine girerler. Hastalık hastalığı, kişinin günlük yaşamını, iş ve sosyal ilişkilerini olumsuz etkileyebilir.
 
Hastalık Hastalığı (Hipokondriyazis) Belirtileri Nelerdir?
- Hastalık hastalığı şu belirtilerle ortaya çıkar:
- Hasta olmaktan korkmak
- Herhangi bir hastalığının olup olmadığını sürekli kontrol etmek
- İnternetten bir hastalığı araştırıp kendinde olduğuna inanmak
- Sürekli doktor randevusuna gitmek, sonuçlardan güvence duymamak
- Hasta olduğuna dair endişe duyulması ve stres halinde olunması
- Yoğun kaygı durumunda olmak
- Sürekli sağlık durumuyla ilgili konuşmak
 
Hastalık Hastalığı Fiziksel Belirtileri Nelerdir?
Hastalık hastalığının farklı çesitte belirtileri bulunur. Bunların başında fiziksel belirtiler gelir. Hastalık hastalığı olan kişiler herhangi bedenlerindeki bir durumu abartır ve ciddi bir hastalığa sahip olduğunu düşünür. Bu belirtilere bazı örnekler;
- Terleme
- Kas ağrısı ve karın ağrısı
- Baş dönmesi
- Kalp çarpıntısı
- El, alın vb. yerlerde uyuşma
- Nefes darlığı
- Kalp atışlarını sürekli kontrol etmek
 
Hipokondriyazis (Hastalık Hastalığı) Nasıl Tedavi Edilir?
 
Psikoeğitim;
Hastalık hastaları, yaşadıkları sürecin sebeplerini ve sonuçlarını öğrenerek bilişsel anlamda gerçekliği daha iyi değerlendirmeye başlarlar. .
Psikoterapi;
Bu direncin üzerinde özellikle psikoterapi sürecinde zamana yayılmış bir şekilde çalışılmalı ve danışanla direkt bir yüzleşme ile gerçekte hastalığı olmadığını söylemekten kaçınılmalıdır. Aksi durumda danışanın güvensizliği ortaya çıkabilir. Danışanın bu sonuca kendisi varması için onu destekleyerek kalıcı bir değişim yaratılabilir.
İlaç Tedavisi;
Psikiyatri hekimleri hastalık hastasının duygudurumunu düzenlemek için ilaç reçete edilebilir. İlaçlı tedavi ve psikoterapi in işbirliği içerisinde olması da sağaltımın tedavi verisini artırmaktadır.